Hangi Masraflar Kiradan Düşülebilir?

Hangi Masraflar Kiradan Düşülebilir?

Kiralık evde ikamet eden kişilerin nakliye, depozito, komisyon, ev tadilatı pek çok giderle karşılaşabiliyor. Kiracı olmak beraberinde pek çok masrafı getirse de bu masraflardan bazıları kira bedelinden düşülebilmekte. Peki, ev tadilatında tüm masrafları kiracı mı karşılamalı? Bu sorunun cevabı blog yazımızda sizler için açıkladık.

Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir?

Ev sahipleri ve kiracılar yasal haklarını bilmedikleri zaman bazen sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Kanunlar ev sahipleri ile kiracılar arasında bu sorunların yaşamaması için bazı haklar tanıyor. İşte kiracı olarak taşındığınız evde kiradan düşebileceğiniz masraflar…

Yeni taşınılacak evde tadilat gerektiren bir durum varsa bunu genelde ev sahibi karşılar. Kiracı eve taşınmadan önce yapılması gereken tadilatları ev sahibiyle konuşup bunların yapılmasını talep edebilir. Bu talep karşısında olumlu ya da olumsuz karar verme yetkisi ev sahibinindir.

Binadan kaynaklanan sorunlarda masraflar genelde ev sahibine aittir. Örneğin boya, dış cephe kaplaması, üst komşudan kaynaklanan sızıntı gibi durumlarda giderler ev sahibine aittir. Burada önemli olan kiracı, ev sahibi ile bir anlaşma yaparak bu masrafı kira bedelinden düşme kaydıyla kendisi karşılayabilir ya da ev sahibi bu masrafı direkt kendisi öder.

Kiracı eve taşındıktan sonra birtakım sorunlar meydana gelirse bunu kiracı kendi cebinden karşılayıp, kiradan düşebilir. Örneğin tesisatın patlaması, kombinin bozulması gibi durumlarda kiracı ev sahibine sormaksızın gerekli tadilatı yaptırıp, faturalarını ev sahibine vererek kiradan düşebilir. Bu yasal bir durumdur. Eğer ev sahibi bu tadilatları yapmayı reddeder ve bu sorunları kiracının kendisinin halletmesini söyleyip kiradan düşmeyeceğini söylerse, kiracı mahkeme yoluyla bu durumu çözebilir.

Hangi Masraflar Kira Bedelinden Düşmez?

Öncelikle kiracının kirasını düzenli olarak ödemesi, evin fatura ücretlerini zamanında yatırması gerekir. Eğer kiracı ev kirası ve fatura gibi giderlerini ödemiyorsa o halde bu sorunu çözmesi gereken kişi kendisidir. Bu durumdan ev sahibi sorumlu tutulamaz.

İsteğe bağlı olarak yapılacak hiçbir masraf ev sahibine yükümlülük getirmez. Örneğin kiracısı olduğunuz evde keyfi olarak tadilat yaparsanız ya da evde boya yaptırmak isterseniz bu masrafları siz ödersiniz. Ayrıca ev sahibinin izni olmadan bu işlerin yapılması da doğru değildir ve kiracı ile ev sahibi arasında sorun yaşanmasına neden olur. Devamında ev sahibi kiracıyı evden çıkartıp maddi tazminat davası açabilir.

İlgili Mesajlar

2024 Yılına Yön Verecek Gayrimenkul Yatırım Alanları

Gayrimenkul yatırımı, Türkiye'de uzun süredir güçlü bir yatırım aracı olmuştur....

okumaya devam et

Gayrimenkulde Son Gelişmeler: Değişime Nasıl Uyum Sağlamalısınız?

Gayrimenkul sektörü, satış becerilerine dayalı son derece rekabetçi bir alan olarak bilinir....

okumaya devam et

Gayrimenkul Yatırımında Başarının Anahtarı: Doğru Lokasyon Nasıl Seçilir?

Gayrimenkul yatırımı yaparken en kritik kararlarından biri, doğru lokasyon için ideal bir...

okumaya devam et